1. Home
  2. Over Trajectum
  3. Onze collega's
  4. Bianca- Verpleegkundig Specialist i.o.

Bianca

Verpleegkundig Specialist i.o.

“Verpleegkundig specialisten zijn een waardevolle aanvulling”

Goed nieuws: sinds kort leidt Trajectum verpleegkundig specialisten op. Bianca Barink is de eerste verpleegkundige die deze opleiding volgt. Petra van Gennip-Brugman, manager behandeling bij Verblijf Oost: “Dit is fantastisch. We kunnen veel meer van deze mensen gebruiken: een verpleegkundig specialist denkt overstijgend. Met hun komst kunnen we nog breder naar probleemgedrag kijken.”

Eén dag per week gaat Bianca naar school. De rest van de week werkt ze als verpleegkundig specialist in opleiding op locatie Groot Hungerink. “Ik ben er heel blij mee,” vertelt Bianca. “Als verpleegkundige had ik eigenlijk alleen te maken met het medische deel van de behandeling, terwijl ik er als specialist meer van bovenaf naar kijk. Daardoor ben ik veel meer betrokken bij het uitzetten van de behandeling.” 

Verbindende functie   

Verpleegkundig specialisten zijn een mooie aanvulling op een behandelteam, vertelt Petra van Gennip-Brugman: “De verpleegkundig specialist verbindt pedagogiek, psychiatrie en somatiek (lichamelijke zorg) met elkaar. Zo kunnen we vanuit meerdere hoeken naar de gezondheid van de cliënt kijken. Ook is het waardevol dat verpleegkundig specialisten regiebehandelaar kunnen zijn. Ze brengen weer andere kennis mee dan andere regiebehandelaars. Zo kun je elkaar uitdagen en kritisch naar elkaar kijken.”

De regiebehandelaar is verantwoordelijk voor de zorg voor de cliënt. Hij of zij zorgt ervoor dat het team, waarin iedereen zijn eigen specialisatie heeft, goed samenwerkt. Op die manier krijgt de cliënt de behandeling die hem het beste helpt. De rol van regiebehandelaar kan door verschillende mensen worden ingevuld. Zoals de klinisch psycholoog, maar bijvoorbeeld ook de GZ-psycholoog of psychotherapeut. De verpleegkundig specialist past ook in dit rijtje. 

Verpleegkundig specialisten brengen weer andere kennis mee dan andere regiebehandelaars

Verder kijken 

Maar verpleegkundig specialisten zijn er nog niet veel bij Trajectum. Liesbeth Bouwhuis was de eerste; zij is specialist, maar ook regiebehandelaar én Bianca’s praktijkopleider. “Het is heel waardevol dat Bianca er nu bijkomt,” vertelt Liesbeth. “Als specialist en regiebehandelaar hou je je met meerdere onderdelen bezig. Ik hoop dat Bianca met haar ervaring als verpleegkundige een visie meebrengt in die functie. Dat ze niet alleen kijkt naar de aandoeningen of problemen van de cliënt, maar ook naar wat dat betekent voor zijn leven. Dat ze verder kijkt. En het leuke is dat je pas specialist wordt als je al veel jaren op de werkvloer hebt gestaan. Met al je ervaring, van eerdere afdelingen of werkgevers, kun je je eigen kleur geven aan je werk.”

Dat is precies wat Bianca van plan is: “Ik wil graag helemaal betrokken zijn bij de behandeling van cliënten, in plaats van bij een deel. Op die manier kan ik mijn visie meer laten zien in de zorg voor cliënten. Ik hoop dat ik cliënten duidelijk kan maken: hoe klein je stapjes ook zijn, je mag blij zijn met elke groei die je doormaakt. Ik vind het belangrijk dat cliënten het maximale uit zichzelf kunnen halen.”

Ik ben nu bij de hele behandeling betrokken, dus kan ik mijn visie meer laten zien

Heel team specialisten

Met de eerste verpleegkundige in opleiding hoopt Petra dat er nog velen volgen. “We kunnen veel meer van deze mensen gebruiken. Dat overstijgend denken is iets waar een verpleegkundig specialist heel goed in is. En uiteindelijk hoop ik dat er net zo veel verpleegkundig specialisten bij ons werken als bijvoorbeeld GZ-psychologen en andere mensen met een BIG-registratie. Hopelijk werkt er in de toekomst een heel team verpleegkundig specialisten bij ons.” 

Kom je bij ons werken als verpleegkundig specialist?

Neem contact met ons op! We kijken dan samen welke mogelijkheden passen bij jouw wensen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.