1. Home
  2. Over Trajectum
  3. Cliëntverhalen
  4. Walter

Walter

Hij heeft zijn schildertalent gevonden

Een ondernemende man, zo kan je Walter (51) noemen. Drie jaar geleden kwam hij als cliënt bij Trajectum binnen. Nu woont hij op de afdeling Olijfwilg binnen locatie de Beuken. En dat was best even wennen. Inmiddels heeft Walter het naar zijn zin. Hij maakt stappen in zijn therapie én heeft zijn schildertalent gevonden.

“Ik vond het best lastig toen ik bij Trajectum kwam” vertelt Walter. Zijn kamer was heel anders dan hij was gewend in de gevangenis. “Maar inmiddels ben ik gewend en is het oké om hier te wonen.” Als cliënt bij Trajectum volgt Walter dagelijks een programma. “Ik volg therapieën, maar ook leuke activiteiten.” legt Walter uit. “Hierdoor werk ik aan mijn eigen ontwikkeling. Mijn begeleider Matthijs helpt mij daarbij.”

 

Ontspannen schilderen

Elke week neemt Walter deel aan kunstzinnige vorming. Samen met drie andere cliënten vormt hij een groep. “Ik ken deze cliënten inmiddels goed” vertelt Walter enthousiast. “Tussen het schilderen door praten we met elkaar en drinken we gezellig koffie.” Het schilderen helpt Walter om zijn problemen te vergeten. Het geeft ontspanning en rust.

 

“Tijdens het schilderen ben ik in een andere omgeving. Even weg van mijn therapie. Dat vind ik fijn. ”

 

Verborgen talent

Dat Walter een talent voor schilderen bleek te hebben, wist hij zelf ook niet. “Ik kwam erachter dat ik best goed kan schilderen. Dat had ik niet van mezelf verwacht.” Zijn eerste schilderij maakte hij voor een begeleider van Trajectum. Inmiddels heeft Walter al meerdere schilderijen gemaakt. Drie van zijn schilderijen hebben een mooie plek gekregen in een museum. “En één daarvan is zelfs voor 45 euro verkocht!” roept Walter trots. “Ik ben supertrots dat dit schilderij straks bij iemand thuis hangt. Dat is echt bijzonder.”

 

Inspiratie van de bekende schilder Van Gogh

Stoppen met schilderen? Daar denkt Walter voorlopig niet aan. Op dit moment maakt hij een nieuw schilderij in de stijl van de bekende schilder Van Gogh. Eerder maakte hij ook al schilderijen van deze schilder na. “Van Gogh heeft een mooie stijl” zegt Walter. “Ik houd van de kleuren die Van Gogh gebruikt. De schilderijen zijn niet te strak. Die oude stijl vind ik wel mooi.” Toch is Walter het meest trots op een ander schilderij dat hij heeft gemaakt. Een schilderij van het oude station in Holten. “Ik kreeg hier veel leuke reacties op” zegt Walter. “Het schilderij heeft nu een plekje op onze afdeling gekregen.”

 

Werken op de boerderij

Het dagprogramma van Walter bestaat niet alleen uit schilderen. Hij is dagelijks ook twee uur op de boerderij van de Beuken te vinden. Daar verzorgt hij de dieren, mest hij de stallen uit en helpt hij in de moestuin. “Ik merk dat de begeleiders van Trajectum vertrouwen in mij hebben” vertelt Walter. “Ik heb de kans gekregen om op een boerderij te werken. Dat had anders nooit gekund.” Hij kijkt vooral uit naar volgend jaar. “Dan zijn er weer lammetjes en kalfjes op komst” zegt Walter enthousiast. “Dat is altijd zó leuk…”

 

“Ik merk dat de begeleiders van Trajectum vertrouwen in mij hebben”

 

Persoonlijke ontwikkeling

De activiteiten bij Trajectum helpen Walter. Maar het zijn vooral de therapieën waarmee hij grote stappen zet. “Ik durf nu te praten over de dingen waar ik mee zit” vertelt Walter. “Ik ben vooral met mezelf bezig en niet meer met de ander. Het gaat tenslotte om mij.” Begeleider Matthijs vult aan: “Walter heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Eerst kon hij bijvoorbeeld niet zo goed omgaan met grapjes, maar inmiddels kan hij dat wel.”

 

Walter vindt het fijn om bij Trajectum aan zichzelf te werken. Hij is goed op weg, maar wil in de toekomst nog meer leren. Zo wil hij niet direct boos worden als een ander iets tegen hem zegt. En hij wil weten wat hij moet doen als hij ooit alleen is. “Ik vind het belangrijk dat ik straks zelfstandig hulp durf te vragen” zegt Walter. “Ik wil de vraag naar hulp niet uitstellen en denken dat het allemaal vanzelf wel komt.” Walter hoopt dat hij straks naar een volgende afdeling buiten de Beuken mag. Een afdeling met minder beveilig, meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Daar wil hij verder werken aan zichzelf. Een spannende nieuwe stap naar een zo’n zelfstandig mogelijke toekomst.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.