1. Home
  2. Over Trajectum
  3. Onze collega's
  4. Lonyta

Lonyta

Verpleegkundige achterwacht op locatie Berkelland
“Voor iedere cliënt maak ik even tijd”

 

“De combinatie van de psychische en lichamelijke klachten bij onze cliënten: dat vind ik interessant. Dit is een bijzondere doelgroep. Cliënten zijn vaak dankbaar dat ik hun lichamelijke klachten serieus neem. Soms is iemand heel onrustig of bang van zo’n klacht. Een gesprekje en een arm om de schouder, even 1-op-1-contact, dat helpt vaak al enorm.”

 

Achterwacht

Als ‘verpleegkundige achterwacht’ op locatie Berkelland werkt Lonyta vaak ’s avonds en ’s nachts. Tijdens haar diensten is ze het eerste aanspreekpunt voor de 24-uurs-crisiszorg, maar ook voor vragen over lichamelijke klachten of op psychiatrisch gebied.

 

“De mensen van de gezondheidsdienst werken tot half 5 ’s middags. Daarna neemt de achterwacht het over. Ik begin om half 4; eerst met de overdracht, daarna met de avond- en slaapdienst. In de ochtend neemt de gezondheidsdienst het weer over. Op feestdagen en weekenden werk ik vooral overdag.”

 

Op de afdelingen

Lonyta's werkzaamheden zijn heel verschillend. “Ik zet bijvoorbeeld medicijnen klaar en beantwoord e-mails die zijn binnengekomen bij de gezondheidsdienst. Als begeleiders op afdeling me nodig hebben, krijg ik een telefoontje en dan ga ik die kant op. Bijvoorbeeld als er vragen zijn over medicijnen. Ik leg cliënten met diabetes bijvoorbeeld uit hoe je insuline gebruikt.

 

Het kan ook gebeuren dat een cliënt een lichamelijke (somatische) klacht heeft. Deze klachten zijn heel verschillend. Soms gaat het om een acute situatie waarbij ik met een arts moet overleggen. En soms juist om iets kleins, zoals een wond die ik zelf kan verzorgen." 

 

Band opbouwen

“Ik kan echt de tijd nemen om de afdelingen langs te gaan. Daarom ken ik de collega’s en cliënten goed. Soms eet ik tussen de verpleegkundige-werkzaamheden mee op de groep. Of ik loop buiten een rondje met een cliënt. Zo bouw ik met iedereen een band op.”

 

“Ik kan de tijd nemen om de afdelingen langs te gaan. Daarom ken ik de collega’s en cliënten goed"

 

Het gaat er in Lonyta’s werk niet altijd rustig aan toe. “Soms zijn er incidenten op de afdeling: dan vliegen twee cliënten elkaar bijvoorbeeld in de haren. Of ze zijn boos en maken dingen kapot. Er zijn periodes dat dit dagelijks gebeurt, maar soms gebeurt het een hele tijd niet. Bij dit soort situaties word ik regelmatig opgeroepen om te helpen.”

 

24-uurs-crisisopname

Ook het werk bij de 24-uurs-zorg is vaak druk. Op deze crisis-afdeling komen cliënten binnen die dringend hulp nodig hebben. “Bij een 24-uurs-crisisopname in het weekend, ‘s avonds of ‘s nachts ben ik heel betrokken. Ik doe dan eerst een anamnese. In dit gesprek met de cliënt stel ik vragen, waarmee ik onderzoek of hij klachten of ziektes heeft. Samen met de psychiater en de begeleider van de groep vang ik de nieuwe cliënt op. Ik doe ook wat lichamelijke controles en zorg ervoor dat de cliënt de medicijnen krijgt die hij nodig heeft.”

 

Werken bij Trajectum

Bij Trajectum is elke dag anders, vertelt Lonyta. "Die afwisseling maakt mijn werk bijzonder. Daarnaast is het contact tussen collega’s heel goed. Niemand staat voor mijn gevoel boven of onder een ander. Of ik nou met de manager, psychiater of portiers te maken heb: iedereen gaat goed met elkaar om. Zo is dat ook met cliënten. Ook dat contact is laagdrempelig."

 

"Bij Trajectum staat niemand boven of onder een ander" 

 

"Toch kan niet iedereen met onze doelgroep werken. Het is belangrijk dat je niet bevooroordeeld bent. Onze cliënten hebben vaak van alles meegemaakt; achter hun daden of gedrag zit vaak een verhaal. Ze hebben bijvoorbeeld een slechte jeugd gehad, of verkeerde vrienden, een verslaving of psychische problemen. Als je met deze mensen werkt, moet je ze een tweede kans willen geven.”

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.