1. Home
  2. Over Trajectum
  3. Onze collega's
  4. Joanna

Joanna

Persoonlijk begeleider op locatie Zeuvenakkers
“Als ik naar mijn werk rij, weet ik nooit wat de dag zal brengen”

 

“Onze cliënten hebben allerlei problemen en zijn soms in de war, waardoor ze erg boos kunnen worden. Dat vind ik natuurlijk niet leuk, maar ze op een goede manier door de dag loodsen vind ik wél leuk.”

 

De dag door

Van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds helpt Joanna cliënten de dag door. “Ik praat met ze, we ontbijten samen, ik bereid ze voor op hun dagbesteding. We zijn een workhome, wat betekent dat de cliënten hier wonen en ook werken of naar de dagbesteding gaan. Ook bij hun werk of dagbesteding begeleid ik ze. ’s Avonds koken we, sporten we of kijken we tv. Op onze woning op Zeuvenakkers zijn we met 4 begeleiders en 4 cliënten. De cliënten worden dus steeds door één persoon begeleid, al wisselt deze persoon wel af en toe tijdens de dag.”

 

We moeten goed samenwerken als team. Door het gedrag van onze cliënten komen we soms in onverwachte situaties terecht. Als collega’s moet je elkaar vertrouwen, feedback geven en elkaar helpen als het even niet lukt. Dat is altijd een zoektocht, maar meestal gaat dit goed.”

 

Kans om je te ontwikkelen

Maar het hebben van fijne collega’s is niet de enige reden dat Joanna graag bij Trajectum werkt. “Je krijgt hier genoeg kansen om je te ontwikkelen. Toen ik hier kwam, was ik ‘gewoon’ begeleider. Van Trajectum kreeg ik de kans om de studie te doen waarmee ik persoonlijk begeleider kon worden. Nu ben ik medeverantwoordelijk voor 2 cliënten: ik voer bijvoorbeeld overleg over ze en schrijf rapportages over hoe het met ze gaat.”

 

“Je krijgt bij Trajectum genoeg kansen om je te ontwikkelen. Zelf ben ik een studie gaan doen waarmee ik persoonlijk begeleider werd”

 

Eerder werkte Joanna als huishoudelijke hulp in de thuiszorg. “Daar kwam ik bij veel mensen die allerlei problemen hadden. Ik mocht daar niets mee doen, wat ik erg frustrerend vond. Ik ben toen een opleiding tot maatschappelijk dienstverlener gaan volgen, zodat ik als sociaal werker kon werken. Dat werk heb ik jaren gedaan. Het begeleiden van mensen die psychisch kwetsbaar zijn lag me goed. Toen de organisatie waar ik werkte stopte, ging ik naar Trajectum.”

 

Ritme

Op de dagbesteding helpt Joanna haar cliënten met bijvoorbeeld schilderen, houtbranden of kleding herstellen. “Door deze activiteiten hebben ze een ritme en ze doen iets nuttigs met hun dag. De cliënten waarmee ik werk zitten allemaal in onze doelgroep: ze hebben een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Daarnaast hebben de cliënten die hier nu wonen, allemaal een rechterlijke machtiging. Ze zitten hier dus niet vrijwillig.
Sommige van de cliënten stromen uiteindelijk naar een plek met meer vrijheid. Bij anderen is zelfstandig worden is geen doel: zij zitten hier prima op hun plek.”

 

Rustig worden

Je moet het in dit werk van de kleine dingen hebben, vindt Joanna. “Van die momenten dat een cliënt zegt: ‘Joanna, dankjewel voor deze mooie dag.’ Soms gaat het best los bij ons: cliënten kunnen heel boos worden. Als zo iemand weer rustig is en mij vertelt waar hij mee zit, dan vind ik dat bijzonder.
Je vindt dit werk óf helemaal niks, óf helemaal geweldig. In ieder geval moet je behoorlijk stevig in je schoenen staan. Zelf ga ik elke dag met plezier naar mijn werk.”

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.