1. Home
  2. Nieuws
  3. Blog Solita
  4. Blog Annelies

Blog Annelies- GZ Psycholoog

“We zitten in hetzelfde gekke schuitje”
Werken tijdens de coronacrisis is bij Trajectum een flinke uitdaging. De zorg voor cliënten gaat door, maar bijna niets is hetzelfde. In de blogserie ‘Alle hens aan dek’ vertellen medewerkers hoe zij deze periode ervaren. Deze keer: Annelies van Ruiten, GZ-psycholoog van het behandelteam locatie Boschoord.

“Het is een onzekere periode, maar ik zie ook veel positieve dingen gebeuren. De medewerkers passen zich snel aan en maken er het beste van. Dat geeft een verbindend gevoel. En de cliënten hebben steeds meer vrede met de situatie. Ze zijn blij met de dingen die wél kunnen. Ik vind dat ze rustig en flexibel met de situatie omgaan, ook al vinden ze het spannend. Ze beseffen dat we allemaal in hetzelfde gekke schuitje zitten. En dat we het samen moeten doen.”

“Cliënten zijn blij met de dingen die wél kunnen”

Balans vinden
“Er wordt veel gevraagd van medewerkers en niet in de laatste plaats van onze cliënten. Voor cliënten is het een lastige tijd: ze voelen zich vaak angstig, en ook eenzaam omdat ze niet op verlof kunnen en geen bezoek mogen ontvangen. Ook onze medewerkers zijn onzeker en ongerust, maar tot nu toe zijn ze heel flexibel.

Zelf vind ik het lastig om de balans te vinden tussen thuiswerken en onderwijs geven aan mijn kinderen. Mijn man en ik hebben een schema gemaakt om het thuisonderwijs af te wisselen, maar we moeten ook accepteren dat het soms chaotisch is in huis. Gelukkig is de druk van het begin er nu wel af. Wat vandaag niet lukt, doen we morgen.”


“Ik ben veel bezig met regelen, en niet alleen meer met cliëntenzorg”

Werken op afstand  
“Op mijn werk komt er veel op me af. Ik ben in deze periode veel meer bezig met het regelen van de situatie, en niet alleen meer met de cliëntenzorg. Zo werk ik aan het preventiebeleid (het voorkomen van verspreiding van corona binnen Trajectum), maar soms maakten we plannen die na een dag al achterhaald waren. Verder doe ik mee aan crisisoverleg en ondersteun ik mijn teams. We moeten veel meer regelen en communiceren. We werken namelijk in shifts, zodat we meer afstand houden.

We hebben veel dingen moeten uitzoeken, zoals het beeldbellen. Dat was in het begin een hele uitdaging. Sommige cliënten begrepen niet hoe het werkte. Dus gebruikten we tussentijds nog vaak de telefoon. Maar nu het bij iedereen gelukt is, merk ik dat de cliënten rustiger zijn. Het is goed om contact te blijven houden. Zo kun je je blijven richten op het toekomstperspectief waar de cliënten zoveel behoefte aan hebben.”

Over Annelies
Annelies is regiebehandelaar van de twee verslavingsafdelingen van Trajectum. Ze werkt met cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) en onbegrepen gedragsproblematiek, verslaving en problemen met justitie. Maar ook met mensen die in het kader van de Wet Zorg en Dwang worden opgenomen. Ook is ze projectleider Verslaving binnen het kenniscentrum van Trajectum.Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.