1. Home
  2. Nieuws
  3. Blog Solita

Blog | Psychomotorisch Therapeut Solita

Als Psychomotorisch therapeut heb je nou niet echt een kantoorbaan. Je werkt in een heuse (sport) zaal. Met de doelgroep volwassenen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen mogelijk met een forensische titel. Een mond vol! Veel sporten komen voorbij zoals voetbal, (tafel) tennis, hardlopen, basketbal, bowlen maar ook andere wat gekkere oefeningen. Over een bank lopen bijvoorbeeld.

Het doel hiervan? De cliënten leren dat er emoties zijn en hoe je hiermee om moet gaan, zodat je niet altijd in de problemen komt. Of je eigen grenzen overgaat. Of ervaart dat jij er mag zijn. Of niet bij het minst of geringste boos wordt op de ander of jezelf. Allemaal voorbeelden van de problemen die in de zaal voor bij komen. Het is een baan die elk uur anders is en als je denkt voorbereid te zijn het toch niet zo loopt als je had gedacht. Leuk toch?!

Laat me je wat vertellen over hoe een sessie er uit ziet. Op dinsdagochtend geef ik een uurtje Running therapie aan een cliënt met depressieve klachten. Dit uur gaan we naar buiten. Het stukje groen tussen de Isala kliniek en Berkum leent zich daar uitstekend voor. Na wat grappen met collega’s omdat mijn conditie soms te wensen overlaat stappen we samen de buitenlucht in. Al wandelend nemen we de week nog even door. Het is een zware training; 10x 3 minuten hardlopen en 1 minuut rustig wandelen tussen door. Als het zwaar wordt moedig ik aan. Als het goed gaat deel ik complimenten uit.

Pieken en dalen, weerstand en euforie wisselen elkaar in rap tempo af. Met zware benen maar voldaan sluiten we de ronde af. Wandelend terug naar kantoor bespreken we hoe het gegaan is en stel ik de vraag wat je hiervan kunt leren.


Als de sessie met de cliënt eindigt is mijn werk nog niet voorbij. Het minst leuke deel moet nog gedaan worden. Met wat studieontwijkend gedrag van een scholier rapporteer ik uiteindelijk aan het einde van de dag de Running therapie sessie. Voor de volgende sessies haal ik nog snel een koffie en praat de behandelaar van de cliënt bij over mijn bevindingen.

Een dag is nooit hetzelfde, elke cliënt is anders en de hulpvragen divers. Op het multidisciplinaire team kan je altijd rekenen. Samen helpen we deze doelgroep weer vooruit in het leven. Dat is waarom ik werk bij Trajectum.

Kom ik jou binnenkort tegen, collega?

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.