Youri
Na een goed gesprek met zijn wijkagent, besloot Youri (32) zich vrijwillig te laten opnemen bij Trajectum. Zeven jaar later woont hij zelfstandig onder ambulante begeleiding, heeft hij een baan en een leuke vriendin. Hij vertelt welke stappen hij daarvoor heeft moeten zetten.

Vrijwillige opname
In 2015 kwam Youri bij Trajectum. “Op een gegeven moment konden de dingen die ik deed echt niet meer” vertelt hij. “Na een gesprek met de wijkagent ben ik tot de conclusie gekomen dat ik hulp moest zoeken, dat heb ik gedaan.” Ondanks dat Youri zich vrijwillig liet opnemen, was deze stap niet makkelijk. “Ik vond mijn opname bij Trajectum moeilijk. Alles was nieuw en ik wist niet waar ik terechtkwam” zegt Youri. “En dat maakte mij wel onzeker. Ik moest veel opnieuw leren.”
Ups en downs
De jaren die volgden gingen met ups en downs. Hij verhuisde naar verschillende afdelingen, liep (vanwege zijn vrijwillige status) wel eens weg, maar werkte ook hard aan zichzelf. “Ik leerde te kijken naar mijn eigen gedrag en minder ‘ja maar’ te zeggen” vertelt Youri. “En ik leerde te zeggen wat ik denk en na te denken over wat ik zeg.” Wanneer Youri de mogelijkheid krijgt om stage te lopen op de afdeling facilitair, bloeit hij op. “De facilitair medewerker was een geweldige man, we hadden altijd dikke mik. Met hem heb ik veel beleefd” zegt Youri enthousiast. “Hij leerde mij samenwerken, communiceren en plannen.”
Terug in de maatschappij
Zes jaar na Youri’s opname, benadert Connecting Hands hem met de vraag of hij in Leeuwarden wil komen wonen. “Dat was mogelijk als ik liet zien dat ik echt veranderd was en serieus wilde zijn” vertelt Youri. “Ik ben daar uiteindelijk naartoe gegaan en woon nu zelfstandig in Leeuwarden onder ambulante begeleiding.”
De terugkeer in de maatschappij was even wennen. Alles wat voor de meeste mensen vanzelfsprekend is, was voor Youri nieuw. Dag in dag uit zat hij op zijn bank, maar al snel begon het te kriebelen om wat te gaan doen. Hij nam deel aan een talentenexpeditie en ontdekte dat zijn talent bij ICT lag. “Maar mijn hart lag eigenlijk bij defensie” vertelt Youri. “Helaas bleek dat niet haalbaar”. Samen met zijn begeleider Henk onderzocht hij wat wél haalbaar was, een job coach van het UWV hielp ze daarbij. “Bij het UWV heb ik een test gedaan welk type werk het beste bij mij zou passen. Daar kwam transport en uniform uit. We hebben gekeken welk beroep voor mij geschikt zou zijn.” Een beroep als verkeersregelaar leek Youri op het lijf geschreven.
Werken als verkeersregelaar
En die keuze was een schot in de roos. Na een 14-daagse opleiding, slaagde Youri met vlag en wimpel voor zijn opleiding. Inmiddels is hij een half jaar verkeersregelaar. Trots kijkt hij terug op de klussen die hij al heeft mogen doen. Maar één klus steekt daar toch wel met kop en schouders bovenuit: een wedstrijd van Cambuur. “Ik kreeg tijdens deze klus een politieportofoon mee, waarmee ik kon communiceren met de politie” zegt Youri onder de indruk. “De hooligans werden ruig, gooiden stenen naar de politie en ik kreeg via de portofoon het sein dat ik het verkeer moest stilleggen. Dat heb ik gedaan” vertelt Youri. “En gelukkig konden de automobilisten het begrijpen. Het is mooi om op deze manier samen te werken met de politie.”
Toekomstdromen
Het regelen van het verkeer gaat Youri goed af en voorlopig wil hij dit blijven doen. Maar voor de toekomst heeft hij nog wel andere plannen in gedachten. Zo wil hij de schoolbanken in om zijn mbo te halen, misschien wel doorstromen naar defensie en een gezin stichten met zijn vriendin. Een aantal mooie toekomstdromen die hij ooit nog eens hoopt waar te maken. “Ik wil mijn leven terug” zei Youri gedurende zijn hele traject. En dat is meer dan gelukt.